Billede af to bærbare, hvor en tyv sidder i den ene bærbar med en fiskestang og har en mappe med personlige data på krogen fra den anden bærbar.

Tyvene “fisker” dine data uden du ved det 😮 – Se her hvordan du undgår det!

Der findes mange snørklede forklaringer på internettet, der forsøger at forklare hvad phishing er.
– Vi har lavet en let og overskuelig forklaring, der kan gøre dig klogere på hvad phishing er, og hvad DU kan gøre for at undgå at blive snydt!

Læs videre, for at se vores guide!

Hvad er phishing?

Phishing er kort fortalt en tyv, der bruger mail og SMS til at narre dig til at give ham eksempelvis dine kortoplysninger, Nem-ID eller persondata. Tyven klarer dette ved at forklæde sin besked, så den ligner at den kommer fra en virksomhed eller endda en person du kender.
– Man kalder dette for “phishing” fordi tyven i princippet “fisker” informationerne ud af dig, uden du er klar over det.
– Ofte er tyvens phishing-mail eller -SMS meget veludført og overbevisende. Derfor er det virkelig vigtigt, at man er helt sikker på hvem der egentlig er afsenderen på beskeden.

Hvordan kan jeg vide om jeg er ved at blive snydt?

Det kan være svært at finde ud af – En god tommelfingerregel er at kigge efter nogle af disse tegn. Kan du nikke genkendende til 1 eller flere af disse, er beskeden med stor sandsynlighed falsk.

  • Der står en adresse i bunden, der ikke umiddelbart stemmer overens med afsenderen.

  • Links til at tage dig videre virker kryptiske eller er meget lange og snørklede.

  • Der er mange stavefejl

  • De bruger ikke dit navn men skriver fx “Kære” foran din mailadresse i stedet

DKCERT – En virksomhed der specialiserer sig i at sprede information om brug af IT, har lavet en god video-serie, der forklarer andre metoder man blandt andet kan identificerer en falsk mail.
Du kan også se resten af video-serien på https://www.cert.dk/da/video/phishing, der udforsker andre måder at sikre sig selv og sin virksomhed på!

Se et udsnit af den nedenfor (Videoen er på dansk med engelske undertekster):

Denne video er ejet, produceret og er venligst udlånt af DKCERT. IT & Co er ikke affilierede med DKCERT på nogen måde.

Du kan altid ringe til os på 74 66 24 02
– Så skal vi nok hjælpe dig med at identificere om din mail er god nok 😀